Ta först ansvar – för att sedan få befogenheter

6 Apr

20120406-150930.jpg

Alla vill ha mandat och befogenheter. Det gör en trygg, skapar känsla av kontroll.

Många säger att man aldrig ska acceptera ansvar för saker man inte har fullt mandat över. För då kommer man i en situation då man kan få skit utan att haft en chans att förhindra vad som nu hände. Visst är det så. Men känslan av kontroll är något som bara finns hos den som ännu inte fått det mandatet.

Full kontroll finns inte
I verkligheten så finns inget som heter full kontroll eller mandat. Man måste alltid förhålla sig till andra delar av organisationen, marknaden, omvärlden och tusen andra saker.

Att då förvänta sig fulla befogenheter innan man tar ansvar, är ett säkert sätt att skjuta sig själv i foten. För varför skulle en överordnad vilja ge bort en i det närmaste utopisk situation till någon, och när det visar sig att befogenheterna inte var fullkomliga riskera att få höra muttrande om ”att det var inte ordentligt delegerat”?

Istället är det bästa sätter att få mandat/befogenheter/kontroll över något att börja med att ta ansvar för det. Även utan full kontroll. För ansvar är något som är rätt lätt att få.

Ansvar leder till mandat
När man sedan visar att man faktiskt tar ansvar så är det lättare att få mer och mer befogenheter. För när en överordnad delat ut ansvar så blir det naturligt att också ge befogenheter över området om man vill ha resultat.

Så börja med att ta ansvar först och på så sätt visa framfötterna. Befogenheter kommer oftast som ett brev på posten, och fullständiga befogenheter är bara en illusion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: