Kulturskillnaderna mellan Google, Facebook och Twitter

2 Feb

20130201-175853.jpg

Efter att ha besökt dessa tre giganter så insåg jag att de är inte alls så lika som företag som man kan tro när man sitter i Sverige. Hemifrån hade jag klumpat ihop dem som tre ganska lika webb 2.0 företag som på olika sätt sysslar med sociala media (givetvis är det en bisyssla för Google, men man pratat ofta om dem i samma andetag när man nämner Google+).

20130201-180728.jpg
Men inget kunde vara mer fel. Vi besökte Google först. Ett enormt komplex och vi fick testa deras berömda gratisbuffe. Sedan diskuterade vi Google med Nicklas Lundblad som är en av deras chefer. Det var länge sedan jag haft en så spänstigt intellektuell diskussion med någon. Det kändes tydligt att deras syfte var något helt annat än att tjäna pengar. Långsiktighet var viktigare än det kortsiktiga. Leverera nyttiga tjänster viktigare än att tjäna pengar.
20130201-180839.jpg
Facebook var det ett annat fokus. Stort
compound där med men en helt annan känsla. Där var det som att vara på en avspärrad teknisk högskola. Fullt med små restauranger och godishyllor överallt. Det finaste på Facebook var att vara en hackare. De hade månatliga Hackatons då alla tävlade om bästa produkten, sov under borden för att bli klara i tid och levde hela sitt liv på Facebook.

20130201-234006.jpg
Twitter däremot upplevdes som ett något mognare företag. Vi möttes av slipade säljare som log i kapp. Först när tjejen som var ansvarig för Obama-kampanjen kom in så kändes det lite mer på riktigt. Men även hennes story vittnade om att de fungerade mer som en vanlig byrå men med en urstark teknisk lösning.

Finns det då någon slutsats? Nja. Personligen tyckte jag att Google var det absolut mest intressanta av företagen. Sedan Twitter med ett tydligt fokus och en driv. Och sist Facebook, som mest kändes som om de hela var som ett stort studentsspex. Det var lite samma känsla där som när man hälsade på Chalmerister som byggde kortegevagnar på natten och pluggade på dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: