Jag mäts, därför finns jag

31 Maj

klout50Igår gjorde jag en sak jag aldrig trodde jag skulle göra, jag twittrade om att mitt Klout-score stigit från 44 till 50 på ett par dagar.

Klout, för er som inte känner till det är en tjänst som räknar ut ditt avtryck i sociala media genom att indexera hur aktiv du är, hur mycket din aktivitet gillas av andra
Jag har varit, och är, en stark anhängare av att inte visa upp mätetal som jag vet är till viss del felaktiga och irrelevanta för alla andra. (Dessutom är 50 inte en så hög siffra i sociala media sammanhang.). Men jag kunde inte hålla mig. Tyckte det var lite roligt med att stiga 6 fingerade tal i en tjänst som inte kan avgöra om jag har något vettigt att säga. Låter patetiskt så här i eftertankens kränka blekhet.och hur den sprids. Givetvis kan den inte avgöra om du är relevant eller bara håller på med kattungar som liknar Hitler.

Det det hela handlar om är gamefication så klart. Att göra saker till ett spel där man kan sträva uppåt i hierarkin genom att göra rätt saker enligt tjänstens regler. Men frågan är om Klout-score är till nytta för någon. Att vilja ha många likes, delningar och annat gör att det är viktigt att twittra för twittrandets egen skul, att lägga upp bilder och kommentarer man antar ska ”rätt” reaktioner. Inte att vara relevant, intressant eller problematiserande. Visst får sådant likes också, men vi vet att bilder på bebisar och söta husdjur är ”the shit”.

Klout blir som en personlig varumärkesranking, fast utan associerat med vad man rankas för. (Jag vet om ämnesorden, men de funkar bara på engelska och det finns ett begränsat urval).

UP by JawboneMen jag har inte bara låtit mig duperas på sociala media planet. Jag köpte för några månader sedan ett UP-band som mäter steg per dag, sömnkvalitet med mera. Och jag tycker det är fantastiskt. Jag försöker gå lite mer, lägga mig lite tidigare och äta lite bättre. Allt för att jag får svart på vitt vad jag gjort dygnet innan.

Egentligen är det samma problem här. Jag funderade i morse på att gå till tåget istället för att cykla då bandet inte kan mäta cyklingen och därför får jag ett lägre resultat. Men vilket är hälsosammast? Det vet jag inte.

Så jag fortsätter att mäta mig själv, både hur jag sover och går, men även hur jag uppfattas i sociala media. Kanske är det ett sätt att bekräfta att jag inte är oviktig, att när det finns data om mig så finns jag – på riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: